top of page

Στο Music Row Studio-Athens το Βραβείο Καλύτερου Podcast!

Το podcast των Κωνσταντίνου Βρεττού και Αντώνη Παπαβομβολάκη, με θέμα την έμφυλη βία, απέσπασε το Βραβείο Podcast στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το 30λεπτο podcast εξερευνά την έννοια του τραύματος μέσα από τον ψυχισμό τριών μανάδων που έμειναν πίσω να διαχειριστούν την απώλεια των παιδιών τους, που υπήρξαν θύματα γυναικοκτονίας.

Travma.jpg

Από το Θαύμα στο Τραύμα

 

Η εξίσωση της ζωής αποτελείται από λέξεις και πράξεις. Μάνα+κόρη=θαύμα. Μάνα-κόρη=τραύμα. Υπάρχουν εκατομμύρια ελληνικές λέξεις, καμία όμως δεν αντιστοιχεί στη μάνα που έχασε το παιδί της. Η Κούλα Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης), η Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα Εραττώς) και η Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς) έμειναν πίσω και περιγράφουν πώς το θαύμα της ζωής έγινε το τραύμα μιας ζωής.

 

Η έμφυλη βία και η γυναικοκτονία αποτελούσαν για αρκετές δεκαετίες άγνωστες λέξεις στη χώρα μας. Η πρώτη Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών ολοκληρώθηκε μόλις το 2020 από την αρμόδια Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Μια έκθεση που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη, της νεαρής φοιτήτριας που υπήρξε θύμα κακοποίησης, βιασμού και γυναικοκτονίας. «Το τραύμα που άφησε πίσω της είναι αγιάτρευτος καημός. Είναι επώδυνο αυτό που ζω. Η καρδιά μου και το σώμα αιμορραγεί», αναφέρει η Κούλα Αρμουτίδου, η ζωή της οποίας μπορεί να άλλαξε, όχι όμως και τα πιστεύω της. «Η έγνοια μου είναι να μην κάνουμε κανέναν νταή. Προσπαθώ μέσα από τα προβλήματα υγείας που έχω να βρω το κουράγιο να σηκωθώ για να κάνω κάτι, να κάνουμε καλύτερα αγόρια», σημειώνει.

 

Σχεδόν 4 χρόνια μετά τη δολοφονία της κόρης της, η Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της Ερατώς, ψάχνει να βρει απαντήσεις. «Εμείς για ποιον λόγο βρισκόμαστε στις αίθουσες των δικαστηρίων; Νιώθουμε ότι δικάζονται τα παιδιά μας, μας το κάνουν εικόνα». Μια μάνα που ψάχνει να βρει το φως μέσα από την κόρη της. «Η Ερατώ μού δίνει απαντήσεις, όταν είμαι σε αδιέξοδο. Καθημερινά επικοινωνούμε».

Από τον Ιούλιο του 2021, η θέση της Γαρυφαλλιάς στα τραπέζια της οικογένειάς της παραμένει κενή, και το δωμάτιό της βρίσκεται σε τάξη, με τη μητέρα της να αναπολεί τις στιγμές αταξίας.

Η Αλεξάνδρα Μάκου θέλει να δει, μέσα από τον θάνατο της κόρης της, τη γέννηση ενός κόσμου σεβασμού και αλληλεγγύης. «Δεν πρέπει εμείς που έχουμε πληγωθεί να γίνουμε θύματα του τραύματος, αλλά να μάθουμε μέσα από το τραύμα».

Δημιουργός: Κωνσταντίνος Βρεττός

Παραγωγή: Αντώνης Παπαβομβολάκης - Music Row Studios

Σενάριο: Κωνσταντίνος Βρεττός, Αντώνης Παπαβομβολάκης

Ηχοληψία/Επιμέλεια Ήχου: Αντώνης Παπαβομβολάκης

Αφήγηση: Κωνσταντίνος Βρεττός

Πρωτότυπη μουσική: Αντώνης Παπαβομβολάκης (διασκευή του τραγουδιού «Ελένη Τοπαλούδη» του Φοίβου Δεληβοριά)

Ακούστε το podcast:

bottom of page